casa natura galicia maarts viooltje
AGRITURISMO Blog

Maartse viooltjes

Maartse viooltjes… ze bloeide in Galicië (Noord-Spanje) al in november! Ze bleven de hele winter doorbloeien ook al gingen de bloemetjes niet elke dag openen om zich naar de zon te richten.

Maartse viooltjes hebben een kenmerkende blauw-paarse kleur én ze hebben een bepaalde geur een fruitige bloemengeur die je kunt vangen op een mooie droge dag door wat bloemen te plukken, daar waar ze in overvloed groeien, en er siroop of likeur van te maken.

Nu staan er op ons land bij het voedselbos enorm veel maartse viooltjes en de grasmaaier staat al in de aanslag dus we gaan plukken!

We plukken viooltjes voor siroop dit keer.

Zo maak je Viooltjes siroop:

Pluk op een mooie droge ochtend twee handjes vol met bloemetjes van de Maartse viooltjes. Was ze niet! Dan verdwijnt de heerlijke geur. Zorg dus dat je deze bloemetjes op een schone plek kunt plukken.

Doe ze in een liter lauw of koud water en laat ze een nacht staan trekken. De volgende dag meng je het water met 700 gram suiker en zet het op een klein vuur. Verwarm de siroop langzaam totdat de suiker is gesmolten en de siroop net aan kookt. prak de bloemen fijn om meer kleur te krijgen.

Zeef de siroop in een andere schone pan en breng weer aan de kook, giet nu heet in flesjes en draai meteen de dop erop.

Etiketeer met naam en datum’

Deze siroop is heel verfijnt en kun je gebruiken in desserts voor limonade of over ijs. Wil je geen suiker gebruiken dan zou je een zoetstof kunnen proberen.

Wist je dat…?

Het maartse viooltje werd gezien als geneesmiddel met een slijmoplossende werking en tevens en pijnstillend?! De werkzame bestanddelen van het maarts viooltje zijn violine (een alkaloïde), salicylzuur en saponine. De wortel wordt in de volksgeneeskunde gezien als braak- en laxerend middel.

Maarts viooltje bij bronchitis en hoest

De wortel van het maarts viooltje bevat saponinen die een expectorerende of slijmoplossende werking hebben voor de luchtwegen. Geneesmiddelen op basis van de wortel van maarts viooltje kunnen worden ingezet bij chronische bronchitis of luchtwegontsteking maar ook bij erge hoest door taai slijm.

Werking op het bloed: Maarts viooltje heeft een bloedzuiverende werking. Het is altijd fijn als een plant het bloed kan ondersteunen in de zuiverende werking. Dit komt vooral ook huidziekten en reumatische aandoeningen ten goede!

2 gedachten over “Maartse viooltjes

  1. Goedemiddag Patty,

    Kun je de siroop ook maken met een ander product dan suiker?

    Bedankt voor je stukjes

    Groetjes en fijne paasdagen

    1. Je zou stevia kunnen gebruiken maar dat is vaak ook chemisch bewerkt. Als je biologische neemt is deze vaak groen en krijgt de siroop een hele vreemde kleur. Zonder suiker bottelen en vervolgens bij gebruik zoeten met honing zou ook kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *