Blog

Een zomerkruidenwis voor Sant Juan

Het zomerwende feest van San Juan (Sint-Jansfeest, San Xuan in Galicisch) in Galicië, is een van de meest levendige en symbolische vieringen van het jaar. Dit feest, dat plaatsvindt op de nacht van 23 juni, markeert de komst van de zomer en is geworteld in oude heidense rituelen die de zonnewende vieren.

Vreugdevuren

   – Het ontsteken van vreugdevuren (hogueras) is een centraal onderdeel van het feest. Mensen verzamelen zich op stranden en pleinen om grote vuren aan te steken. Het vuur symboliseert het licht van de zon, reiniging en vernieuwing, en het springen over de vuren zou geluk en bescherming brengen voor het komende jaar.

Magische Rituelen

   – Het water en de kruiden worden tijdens deze nacht als magisch beschouwd. Men verzamelt geneeskrachtige kruiden en laat ze ’s nachts in water weken om de volgende ochtend te gebruiken als beschermend en zuiverend middel. Ook wordt er vaak gezwommen in de zee om middernacht, wat reinigende en beschermende krachten zou hebben.

Kruiden

Tijdens het San Juan-feest (San Xuan) in Galicië, worden verschillende kruiden traditioneel verzameld en gebruikt vanwege hun vermeende magische en geneeskrachtige eigenschappen. Deze kruiden worden vaak ‘herbas de San Xoán’ genoemd en worden gebruikt in rituelen die reiniging en bescherming beogen. Enkele van de meest gebruikte kruiden zijn:

Rozemarijn (Romero)
Laurier (Loureiro)
Munt (Hortelã)
Varen (Fento)
Citrusbladeren (Folhas de laranxeira ou limón)
Rozen (Rosas)
Sint-Janskruid (Herba de San Xoán)
Kamille (Camomila)

Deze kruiden worden de avond voor San Juan verzameld en in water gelegd om ’s nachts buiten te staan. Het water wordt dan beschouwd als magisch en wordt de volgende ochtend gebruikt voor wassen, wat zou bijdragen aan reiniging, bescherming en gezondheid voor het komende jaar.

Kruidenwis

Op deze dag maak ik elke jaar een kruidenwis, ik verzamel de kruiden van dat jaar, 7, 9 of 11 verschillende kruiden. Van elk kruid 1 of 3 takjes.

Kies kruiden die een speciale betekenis hebben om de intentie van je kruidenwis kracht bij te zetten. Bijvoorbeeld een wis ter bescherming bevat: brandnetel, braam en roos, denk maar een aan de doorns, deze planten zijn heel goed in bescherming!

 • Sint-Janskruid hoort erbij, dit staat voor de zon en energie.
 • Tarwe, grashalmen en rogge brengen welvaart en gezondheid.
 • Riet ondersteund en maakt buigzaam.
 • Valeriaan brengt rust en Weerd het kwaad.
 • Wilde Marjolein staat voor liefde en intimiteit, kracht voor vrouwen.
 • Salie verdrijft kwade energie en helpt om zuiver te blijven.
 • Munt kalmeert en brengt rust.
 • Goudsbloem verwarmd en heelt brengt de zon.
 • Bijvoet voor magische energie en kracht voor creativiteit en dromen. 
 • Laurier is voor overwinning, kennis en kracht.
 • Fruit en notentakken staan voor overvloed en gezondheid. 

Bind de takjes bij elkaar met een natuurlijk touw, wikkel 1 maal om de bos heen en laat een stuk zitten om de wis aan op te hangen. Doop je wis op de dag van Sant Juan met het magische kruidenwater en hang hem vervolgens op een mooie plek in je huis!

©casanatura 2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *