Camino de San Andre en het Castelo Moeche

Pelgrimstocht naar SANTO ANDRE

Deze, in het buitenland nog vrij onbekende, camino is een pelgrimstocht via oude middeleeuwse routes naar Santo André de Teixido dwars door het prachtige groene Galicische landschap. De tocht, die verschillende delen van Galicië verbindt met het bedevaartoord San Andres de Teixido, gaat over een aantal routes dwars door ‘Ferrol tierra’. Vanaf Betanzos loopt de route door het groene binnenland vlak langs de Casa Natura Galicia waar wij de route beginnen.

Vanaf onze finca lopen we naar Castelo Naraio waar de route langs de rio Castro en de waterval loopt. Vanaf hier volgen we het pad naar San Xurxo langs het Castelo de Moeche.

Deze camino loopt door weide en bossen, langs rivieren en dorpjes midden door het hart van het geopark in Ferrol tierra. Een geopark is een landschap van wereldniveau met unieke aardkundige, culturele, historische en ecologische waarde.

De antieke pelgrimsroute ontmoet middeleeuwse architectuur, oude geschiedenis, stroomgebieden met mythische kastelen waar je de geschiedenis van de Irmandiñas-opstanden tegen kunt komen en langs kloosters gebouwd op afgelegen plaatsen waarvan je de beste uitzichten hebt. Door tien gemeenten (Betanzos, Coirós, Paderne, Irixoa, Monfero, A Capela, San Sadurniño, Moeche, Cerdido en Cedeira). En gaat langs oude paden die de Andrades, de feodale heren van het gebied, hebben afgelegd om huren te innen.

Er zijn verschillende routes door Galicië die naar San Andres de Teixido lopen, het zijn oude routes zelfs ouder dan de route naar het bekende pelgrimsoord Santiago de Compostella.

De plek van het hedendaagse heiligdom in San Andres zou al in de tijd van de Kelten, die in de zesde eeuw voor Christus nederzettingen stichten in Galicië, bewoond kunnen zijn.

Het heiligdom van San Andrés de Teixido

De kapel van San Andrés is een beroemd heiligdom waar, volgens het populaire gezegde ‘vai de morto quen non foi de vivo’ (‘hij die niet leefde, is dood’).

Het is een bijzondere plek die beschouwd werd als het einde van de wereld waar stenen en water belangrijke elementen waren in magische verhalen en rituelen. Een niet zo verwonderlijk als je in deze omgeving rondloopt langs de hoge kliffen met steile afgronden en vergezichten over de oneindige oceaan.

Een pelgrimstocht naar dit heiligdom was voor de Galliërs een must, wie er niet heenging bij leven zou er na de dood drie keer teruggaan.

Het is sinds de middeleeuwen een belangrijke bedevaart voor zieken die voor hun wens een stukje brood in het stromende water van de bron, die langs de kerk loopt, gooien dat moet blijven drijven om hun wens uit te laten komen. In de stroom van de bron die lager op de berg uitkomt in een fontein met drie kranen vind je ook geld en stenen om de wensen kracht bij te zetten. Drinken uit deze fontein is ook een must. Voor wensen met betrekking tot de liefde kun je kruiden plukken of kopen.

De pelgrims hadden de gewoonte om een steen op de grafheuvels of “milladoiros” te gooien die zich nog steeds langs de weg bevinden. De stenen van de milladoiros, volgens een legende “zullen ze spreken bij het Laatste Oordeel” om te vertellen welke zielen de belofte hebben vervuld om naar San Andrés te gaan.

Milladoiros zijn stapels stenen die pelgrims op bepaalde plaatsen achterlaten: in de buurt van een heiligdom, kruispunt, heilige plaatsen. Ook bij de ‘Cruceiros’, stenen kruizen langs de weg en langs kerken, liggen stapels stenen van pelgrims.

WANDELEN DOOR GALICIE: 10 T/M 15 APRIL 2024!

Tijdens deze week kun je zelf de hele of delen van de camino naar San Andres wandelen, alleen of met meerdere mensen. Je krijgt de routes mee op GPS, je overnacht op de Casa Natura Galicia.

In april is de temperatuur lekker om te wandelen, niet te warm en niet koud het voorjaar is volop aan de gang en in bloei het het landschap is prachtig. De hoofdmaaltijden zijn verzorgd.

Wil je de route ontvangen? Vraag deze aan via het formulier hieronder waarmee je ook meteen kunt inschrijven.

    Het kasteel van Moeche

    Moeche is bekend om zijn kasteel waarvan nog hele mooie intacte stukken overeind staan. Het fort werd gebouwd als onderdeel van een verdedigingslinie van de rijke adel van Galicie. On het kasteel dat nu eens niet op een berg ligt is een gracht in steen uitgegraven.

    Moeche was een van de decors van de Irmandiña-opstand, een van de eerste sociale opstanden in Europa en van groot belang in de geschiedenis van ons land. Het vond plaats in het kasteel tijdens de Irmandiña-opstand in 1431.

    Irmandiños is de naam voor de leden van de broederschappen die in de loop van de 15e eeuw, in Galicië (Noord-Spanje), in opstand kwamen tegen de feodale heersers waardoor zij slecht behandeld werden. De opstanden namen later de vorm aan van een ware burgeroorlog.

    Het kleine dorpje is niet meer dan een gehucht gelegen tussen heuvels met weides en rivieren waar de tijd lijkt te hebben stil te staan.

    Het is een prachtig wandelgebied waar je achter elk bos en elke heuvel weer een nieuw uitzicht krijgt.