AGRITURISMO Blog

Wandelen langs de Rio Castro

Sendero de Rio Castro

Het Gallische platte land is een magische groene omgeving met bossen en riviertjes, perfect voor natuurliefhebbers en wandelaars!

Vanaf ons land kun je een prachtige wandeltocht maken langs de rivier Rio Castro naar het Castelo Narario en de waterval. De wandelroute is bijzonder geliefd vanwege zijn natuurlijke schoonheid en culturele bezienswaardigheden.  

In een een sprookjesachtige groene omgeving biedt elke bocht biedt weer nieuwe gezichten, verscholen hoekjes en bijzondere luchten boven de altijd stromende rivier.

Je steekt regelmatig de rivier over en komt langs een oude watermolen en middeleeuwse bruggetjes.

De wandeling kan je op verschillende manieren maken, de langste versie is ongeveer 6,5 kilometer en loopt voor het grootste gedeelte langs de rivier naar het kasteel.  Onderweg kun je twee keer een stukje van de route afwijken en een kop koffie drinken bij de lokale horeca.

Je start vanaf ons huis en loopt over het land naar “La Fuente” (Het natuurlijke fonteintje) en vervolgens naar beneden over het weggetje dat naar het dorp gaat. Hier kun je na 500 meter op A Fontela t.o. nummer 2 starten met de “sendero do Rio Castro”. Het eigenlijke startpunt ligt 500 meter verder in het dorp bij de fontein “Fonte de San Roque” een historisch en cultureel belangrijke waterbron die hoort bij de parochie van Santa Maria. Als je deze fontein eerst bezoek loop je vervolgens weer terug naar het beginpunt van de route.

Hier zijn enkele kenmerken en hoogtepunten van de wandeling:

De route volgt de oevers van de rivier de Castro, een schilderachtige rivier die door een weelderig groen landschap slingert. Wandelaars kunnen genieten van een verscheidenheid aan flora en fauna, wat de wandeling vooral aantrekkelijk maakt voor natuurliefhebbers.

De lengte van de wandeling varieert, afhankelijk van het gekozen traject, maar het is over het algemeen een relatief gemakkelijke wandeling, geschikt voor wandelaars van alle niveaus. De goed onderhouden paden maken het ook toegankelijk voor gezinnen.

Langs de route zijn er verschillende culturele en historische bezienswaardigheden, zoals oude watermolens, bruggen en traditionele Galicische huizen. Deze elementen geven wandelaars een kijkje in de rijke geschiedenis en cultuur van de regio.

Naast wandelen, zijn er langs de route mogelijkheden om te picknicken, zwemmen in natuurlijke poelen en te genieten van de serene omgeving.

De beste tijd om de Sendero do Rio Castro te wandelen is in de lente en de (na)zomer, wanneer het weer mild is en de natuur op zijn mooist.

Castelo Narahio

De wandeling eindigt bij het Castelo Narahio een middeleeuws fort in Normandische stijl bovenop een enorm rotsachtig voorgebergte, op de rechteroever van de rivier de Castro, in het prachtige natuurgebied van het beschermde gebied Xuvia-Castro. De strategische ligging, het unieke karakter van de enclave, de aanpassing aan de omgeving en de schoonheid van het hele gebied, maken dit kasteel tot een van de beste voorbeelden van middeleeuwse verdedigingsarchitectuur. De gigantische rots waarop het werd gebouwd, maakt op sommige delen zelfs deel uit van de muren van het kasteel.

De datum van de bouw is onbekend. Sommigen zeggen dat het werd gebouwd door de Moren, hoewel het hoogstwaarschijnlijk aan het begin van de veertiende eeuw werd gebouwd.

In 1466 werd het kasteel verwoest door de mannen van Alfonso de Lanzós tijdens de Irmandiña-opstand en in 1469 werd het herbouwd door Diego de Andrade. Sinds 1603 is het verlaten en in een duidelijke staat van verval.

De middelste toren is herbouwd en je kunt via een moderne trap tot bovenop de toren komen waar je je kunt verwonderen over het uitzicht.

Het meertje aan de voet van het kasteel maakt een grote val naar een waterkrachtcentrale waarna het uitkomt in de waterval van Narahio.

Fervenza do rio Castro una piscina natural

De Narahío-waterval, ook wel Fervenza do Río Castro genoemd, is een 6 m hoge waterval gevormd door de rivier de Castro. Hoewel het niet erg hoog is, maakt het dit goed met zijn grote schoonheid en de enorme charme van de omgeving.

Je klimt naar beneden via een trap naast het kasteel en volgt een klein pad waarna je de waterval vanzelf hoort en op het geluid af kunt lopen. Mocht je oververhit zijn geraakt door de wandeling dan kun je hier een bad nemen in het koude verfrissende rivierwater en je bent weer als nieuw! Nu kun je de terugtocht aanvangen en via de rivier of gedeeltelijk via de kleine weggetjes teruglopen naar Casa Natura Galicia. En vergeet niet een heerlijk kop koffie bij Bar Eladio in Narahio (https://maps.app.goo.gl/5MToufHSpwoDdtJ49) of Café Bar O Campo (https://maps.app.goo.gl/D3XFYE9N7xQkhWjy7).

Startpunt: https://maps.app.goo.gl/cUreAWV3xQzxJifP8 (Casa Natura Galicia)

Wil je meer weten over de route dan kun je hier een versie naar wens uitzoeken en downloaden op je mobiel. Je llopt de route via GPS.

Wikiloc | Sendero do Rio Castro Trail Heen en weer over de rivier heen en terug ruim 10 kilometer.

Wikiloc | 220209 Sendero del río Castro – Narahío (San Sadurniño) Trail Rondje ongeveer 7,5 kilometer door diverse gebied met mooie rustpunten.

Combineer deze mooie wandeling met een verblijf op onze groene Casa Natura in een van onze kamers of in de safaritent op het land!

WANDELWEEKEIND: 27, 28, 29 september 2024!

Deze en nog andere bijzondere wandelingen door het prachtige gallicaanse landschap kun je maken tijdens dit wandelweekend. Je wandelt samen met een klein groepje deelnemers helemaal zelfstandig. Wij verzorgen het verblijf in onze B&B en je krijgt de routes mee of loopt via GPS op je mobiel. Indien nodig staan wij natuurlijk voor je klaar dat is ook fijn om te weten! Informeer naar deze mogelijkheid! (In de zomer is het hier altijd gematigd warm dus een fijne temperatuur om te wandelen)

Wandelweekeind in Galicië – CASA NATURA

    Kruidenwandeling: Ontdek de magie van kruiden!

    Ben je geïnteresseerd in de wereld van geneeskrachtige en eetbare wilde kruiden? Reserveer dan een boeiende kruidenwandeling op ons eigen land door een deskundige wildplukgids en herborist! Je leert over de bijzondere heilzame eigenschappen en culinaire toepassingen van wilde planten. Gratis bij je verblijf in onze Casa Turistica of los te boeken vanaf twee personen. Mail naar info@casanatura.nl

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *