Blog

Sol de oro is een inheemse wilde calendula!

🌼De Sol de Oro, ook wel bekend als Helychrysum stoechas, is een bijzondere plant die in het wild in heel Spanje en aan de middellandse zeekust voorkomt. Komende maanden zal ik meer schrijven over bijzondere wilde planten in Spanje ook leuk voor als je op vakantie gaat en wel eens meer wilt weten over die andere wilde kruiden, bloemen en struiken!

Ik ben heel blij dat deze plant zo uitbundig bloeit op ons eigen land, ik vergelijk het met de bekende goudsbloem of calendula want ik ziet veel gemeenschappelijke eigenschappen. Afgelopen weekend hebben we het kruid verwerkt in de EHBO zalf.

Deze plant valt op door de felgele, eeuwige bloemen die zelfs na het drogen hun kleur mooi behouden, vandaar de naam “Sol de Oro” of “Gouden Zon”. De plant geurt heerlijk en is een en al zacht behalve de bloemhoofdjes die lijken en voelen als droogbloemetjes.

Geneeskrachtige eigenschappen

Sol de Oro heeft een rijke geschiedenis in de traditionele geneeskunde. De plant wordt al eeuwenlang gewaardeerd om zijn geneeskrachtige eigenschappen. De bloemen en bladeren van de plant bevatten diverse bioactieve stoffen zoals flavonoïden, terpenen, en essentiële oliën die bijdragen aan de geneeskracht van de plant.

Ontstekingsremmend

Een van de belangrijkste eigenschappen van Sol de Oro is het vermogen om ontstekingen te verminderen. Dit maakt het nuttig voor de behandeling van aandoeningen zoals artritis en andere inflammatoire ziekten.

Antimicrobieel

De essentiële oliën van de plant hebben sterke antimicrobiële eigenschappen. Dit maakt het effectief tegen bacteriële en schimmelinfecties.

Antioxidant

De plant bevat een hoog gehalte aan antioxidanten die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam. Dit kan helpen bij het voorkomen van chronische ziekten en het vertragen van het verouderingsproces.

Huidverzorging

Sol de Oro wordt vaak gebruikt in de cosmetica-industrie vanwege zijn huidverzorgende eigenschappen. Het kan helpen bij de genezing van wonden, verminderen van littekens en verbeteren van de algehele huidgezondheid.

Geschiedenis

De geschiedenis van Sol de Oro gaat terug tot de oudheid. Het werd gebruikt door de oude Grieken en Romeinen voor zowel medicinale als ceremoniële doeleinden. In de middeleeuwen werd de plant vaak gebruikt in kloostertuinen voor de bereiding van geneeskrachtige tincturen en zalven.

Tegenwoordig heeft de plant zijn plaats gevonden in de kruidengeneeskunde en aromatherapie. In Spanje wordt het nog steeds gebruikt in traditionele geneeskundige praktijken en is het ook populair in de natuurgeneeskunde.

Traditioneel Gebruik

Thee

De bloemen van Sol de Oro kunnen worden gebruikt om thee te maken die helpt bij het verlichten van hoest, verkoudheid en spijsverteringsproblemen.

Tincturen en Extracten

Deze worden vaak gebruikt om ontstekingsremmende en antimicrobiële voordelen te bieden.

Essentiële Olie

De olie kan plaatselijk worden aangebracht voor huidproblemen of worden gebruikt in aromatherapie om stress en angst te verminderen.

De veelzijdigheid en de geneeskrachtige voordelen van Sol de Oro maken het een waardevolle plant in zowel traditionele als moderne geneeskunde. Ondanks zijn oude oorsprong blijft de plant relevant en wordt hij nog steeds op verschillende manieren gebruikt om de gezondheid en het welzijn te bevorderen.

🌼Copyright casanatura.nl 2024

Meer weten over de geneeskracht en alle toepassingen van wilde planten? Doe mee met de jaarcursus: DE GROENE HERBORIST – CASA NATURA

Doe mee aan het KRUIDEN WEEKEIND op onze Casa Natura Galicia en leer alles over eetbare en geneeskrachtige wilde planten, kennen, herkennen en verwerken. KRUIDEN & WILDPLUKKEN WEEKEIND Spanje!! – CASA NATURA GALICIA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *