Blog Voedselbos

Herfst in aantocht! Mispellikeur… met afrikaantjes!

Hier in Noord Spanje is het weer sinds vandaag omgeslagen, het is nog steeds warm maar de wind waait uit een andere richting en het regent!!! ….

eindelijk want het werd wel heel erg droog en dat voor Galicië… want deze meest Noordwestelijk provincie staat erom bekend dat het vaak regent nou geloof mij maar, wij zijn erg blij met een buitje want het was hoog tijd.

Het zat er natuurlijk aan te komen, de wisseling van de seizoenen en heel eerlijk gezegd ben ik ook wel een beetje blij dat ik lekker een dagje binnen kan zitten want mooi weer is hup naar buiten en meestal aan het werk in de tuin! 😉

De seizoenen, de herfst de winter, de lente! Ik zou het niet willen missen, de kruiden de recepten van de herfst zijn warm, verwarmend en het mag weer!

Vandaag begin ik met dit recept van mispellikeur met je te delen, mispels… ken je het spreekwoord; zo rot als een mispel? Nou, rot en zacht dan zijn ze rijp voor deze likeur!

Mispels vind je in tuinen en in het wild, tegenwoordig worden ze weer veel meer aangeplant.

Mispelwinterlikeur:

Ingrediënten 

 • 1 à 2 kruidnagels voor elke mispel
 • 10 jeneverbessen
 • 10 bloemen van afrikaantjes (Tagetes) voor een spicy smaak en oranje kleur!
 • 300 g mispels (niet stuk snijden)
 • 300 g witte biologische suiker (palmbloesemsuiker mag ook maar je drankje wordt dan wel donker)
 • 1 liter alcohol van 38° 

Werkwijze:

Steek de kruidnagels in de mispels. Doe alles in een grote glazen pot. Voeg de andere ingrediënten erbij en laat 3 maanden staan. Doe dan de kruidnagels uit de mispels en laat nog drie maanden staan. Je moet wel even geduld hebben, maar het wachten brengt op: een lekker drankje. ©casanatura 2023

Het is elk jaar een superleuk werkje om verschillende kruidenwijnen en likeuren te maken, als je op tijd begint heb je straks in december een prachtig likeurtje om te schenken of om weg te geven!

*NIEUWS: 

Na een aantal keer losse teksten te hebben aangeleverd aan het magazine KRUIDENTAAL ga ik vanaf het winternummereen vaste rubriek vullen!

Superleuk om te doen en naast alle andere herboristen en kruiden collega’s kan ik mooi aanvullen met de kruiden en andere heilzame natuur uit het wild! Dat wordt dan ook mijn thema voor de rubriek.

Ik houd jullie op de hoogte zodat je je op tijd kunt opgeven voor dit kruidzinnige magazine!!

©casanatura 2023 foto: jonge mispel

2 gedachten over “Herfst in aantocht! Mispellikeur… met afrikaantjes!

  1. Hallo Tedje, daar hoef je idd geen botanicus voor te zijn. Het artikel komt uit een e boek en de foto kwam niet mee. Het gaat over een recept met afrikaantjes dus duidelijk een foto van afrikaantje. Vond je het een leuk recept? Of was het alleen de afbeelding of het ontbreken daarvan een reactie?
   Groene groet Patty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *