AGRITURISMO Blog

Zelfvoorzienend leven… droom of werkelijkheid?

Het is de ultieme droom van veel offgridters…, (off-grid; niet aangesloten op het netwerk van stroom, water en of gas aansluiting) om zelfvoorzienend te kunnen leven d.m.v. eigen water en stroom voorzieningen en daarnaast voedsel te kunnen verbouwen zodat je ook niet zo vaak naar de winkel hoeft te gaan.

Het zijn idealen om meer te leven vanuit de eigen kracht, eigen voorzieningen maken, voedsel verbouwen en bezig zijn met het ge- en verbruik van grondstoffen. Een dagtaak dat kan ik je wel alvast vertellen en zo verging het de oermens vast ook, wie zelfvoorzienend wil leven of op weg gaat daarnaartoe die heeft eigenlijk geen tijd om er ook nog een baan bij te hebben 😉

En dat vind ik nou juist wel zo leuk, informatie verzamelen, verhaaltjes vertellen en activiteiten organiseren dus dat komt er ook nog bij maar ik klaag niet. Nee… het is juist de perfecte combinatie van werken met je hoofd en met je handen. Als je de laptop zat ben ga je naar buiten om een klus te doen of wat te oogsten en gelukkig kan dat bijna het hele jaar door!

Op dit moment zijn we druk met de oogst van (nog steeds) appels en kastanjes, rapen is een ding maar het verwerken is het meeste werk. Daarvoor komen er af en toe vrijwilligers om te helpen op workaway basis. En eerlijk zo’n voorraadkast vol met geprept voedsel is zo leuk, al die vormen en maten, kleurtjes en etiketten, wat een trots is dat!

Na het eerste jaar van planten en zaaien ontdekken we wat wel en wat niet werkt, de druiven hadden vorig jaar een enorme oogst en dit jaar heel weinig, waar ligt het aan? Te veel gesnoeid (op advies van de buurman) of het ene jaar veel en het andere jaar minder? De nieuwe (geredde) druivengaard doet het daarentegen geweldig, de druiven blijken donker roze tot rood te worden, ze zijn heerlijk, we eten ze vers.

De kiwi’s groeien als een gek maar geven geen vruchten de kiwibessen wel, de O.I. kers verspreid haar sieraden overal, we hadden meloen, pompoen, courgette, nashiperen, perziken, pruimen en vijgen. De cavo en palmkool doen het nog steeds goed, ook paprika en tomaat, komkommers en aardappels. De wilde kruiden zoals melde en teunisbloem, vogelmuur en kleefkruid zijn veelvuldig door de maaltijd gegaan.

De vijver houd het goed, de zomer was erg droog en er zat weinig beweging in maar de waterstroom komt nu weer langzaam op gang, valeriaan en moerasspirea zijn aangeplant.

Rozen… gaat het altijd over rozen… nee echt niet! Alhoewel we de lekkerste rozensiroop maakte van de wilde rozen in het voorjaar! Maar nee, we zijn heel veel tijd kwijt aan grondverbetering zo noemen we het maar, in de praktijk betekend het varens en bramen uit de grond halen, liefst met wortel en al want een braam is leuk maar een honderdduizend is niet leuk meer. Hetzelfde gaat op voor de varens. Het lijkt een oneindige klus. Soms ploft er ook wel eens wat, zo ontplofte een fles druivensap in de keuken en richtte een enorme ravage aan…. In de opslag, waar al mijn mooie ingemaakte potjes staan, waren eerst een paar potten kastanjes en vervolgens een aantal flessen met pompoensoep open geknapt, de inhoud liep over en door het hele rek met alle potjes naar de grond…. wat ruik ik hier toch…? Van die dingen.

Boompjes die het niet redden, planten die niet willen groeien, slakken en kippen, je moet er maar mee dealen. Maar we laten ons niet kennen en gaan vrolijk verder zwoegen met een kas, een prachtige enorme tunnelkas en… ik kan niet wachten tot die staat!

Straks gaan we onze tweede winter in en gaan we weer bomen planten! Jij kunt meehelpen, een BOOM planten of een boom sponsoren via #voedselbosboom cadeau. Wil je meer weten over #voedselbostuin #permacultuur en heilzame kruiden dan kun je een jaarcursus volgen via casanatura.nl of langskomen voor een cursusweekeind op onze mooie locatie. Kijk onder “AGENDA” voor de data.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *