Groene walnoot likeur
Op onze finca in Noord Spanje is de zomer goed begonnen en de vruchten rijpen aan de bomen, zoals de appels, kiwi’s, druiven en perziken ook de notenbomen zoals de walnoot en de hazelnoot.
De walnoten zijn al aardig groot maar nog steeds groen en deze groen vruchten hebben iets bijzonders… je kunt namelijk van de onrijpe walnoot een heerlijk en gezond drankje maken. Dit is een van mijn favorieten elixers vanwege de mooie vruchten, de geur en kleur!
Het is er nu de tijd voor om deze groene en dus onrijpe noten in de gaten te houden want de periode om ze te rapen of te plukken duurt maar even tot midzomer, de dag van de zomerzonnewende om precies te zijn!
Daarna maken ze door de warmte een omslag en vormen de noten zich in de groene bolster. De walnoot is een veelzijdige boom van het blad kun je ook fijne lotions maken voor je huid. Je kunt er fijn je haar mee behandelen maar dat is alleen voor de donkerharige!
De groene walnoot likeur heeft behalve een heel kenmerkende geur ook een donkere bijna zwarte kleur. De nog groene schillen geven namelijk zwarte kleurstof af die oplost in de alcohol.
Pluk de groene walnoten in juni als ze nog frisgroen en zacht zijn. Nu kun je de schil makkelijk, de vrucht is nog helemaal doorzichtig van binnen maar de contouren zijn wel al heel duidelijk.
walnotenlikeur
- c.a. 25/30 gewassen groene walnoten
- schil van halve citroen of 1 kleine citroen
- 1 kaneelstokje
- 5 jeneverbessen
- 1 of 2 vanillestokjes
- twee takjes moerasspirea (optioneel)
- 350 gram rauwe biologische honing
- 1 liter wodka of brandewijn
Zo maak je de walnotenlikeur
Trek handschoenen aan want de walnoot schillen kunnen meteen zwart afgeven. Snijd de walnoten in vieren of stukken en doe ze samen met alle andere ingrediënten in een goed afsluitbare (weck)pot.
Voeg eventueel naar smaak eigen kruiden toe (zoals moerasspirea of kruidnagel/ nagelkruid).
Roer het geheel goed door elkaar en zet de pot vier maanden op een plek op kamertemperatuur (rond de 18 °C), schud regelmatig! Na een maand of 4 zeef je de likeur door een fijne zeef. Proef of je hem lekker vindt. Zo niet, voeg eventueel naar smaak citroenschil of honing toe. Je kunt de likeur nu drinken maar hoe langer je hem laat staan hoe meer de smaak zich zal ontwikkelen.
Walnoten bevatten veel antioxidanten.
Waaronder vitamine E. Daardoor helpen walnoten tegen veroudering en houden ziektes op afstand (o.a. diabetes en hart- en vaatziekten). De vitamine E is goed tegen de vrije radicalen. Deze radicalen kunnen het DNA beschadigen.
De walnoot zit ook boordevol met mineralen en omega 3 verzuren. Dit zijn belangrijke meervoudige onverzadigde vetzuren die het lichaam zelf niet kan aanmaken, maar wel nodig heeft om goed te werken. Omega 3 vetten zijn goed voor de bloeddruk.
Ze versoepelen de bloedvaten en zorgen voor een goede hartfunctie. Bovendien verlagen ze het cholesterolgehalte. Door deze hoeveelheid omega 3 vetzuren zijn walnoten ook super gezond voor je hersenen.
Volgens de signatuurleer *, kun je dat ook duidelijk zien. Bekijk de walnoot maar eens goed, het zijn net hersenen!
*(De signatuurleer is een niet-wetenschappelijke theorie die inhoudt dat uiterlijke kenmerken van (met name) planten die overeenkomsten vertonen met delen van het menselijk lichaam, aanwijzingen geven over de delen van het menselijk lichaam waarvoor deze gebruikt kunnen worden.)
MEER WETEN OVER EETBARE EN GENEESKRACHTIGE WILDE KRUIDEN!! DOE MEE MET DE ONLINE JAARTRAINING: ONLINE Kruiden & Wildplukken – CASA NATURA
MET EIGEN OGEN ZIEN EN DOEN? BOEK NU JOUW VERBLIJF MET KRUIDENWANDELING: Vakantie in en met het groen #natuurhuisje – CASA NATURA GALICIA