weegbree
Blog

Weegbree

Weegbree, in alle soorten en maten kun je ze tegenkomen. 

Tijdens mijn reis in Spanje verbaas ik mij er over, hoeveel soorten weegbree ik tegen kom. Vooral de ruige weegbree zie je veel en aan de kust de hertshoornweegbree. Deze soort is een bijzonder lekkere zilte variatie en heeft zelfs culinaire bekendheid!

De blaadjes zijn superlekker in de salade of op een broodje. Bij vis of door een vegan pasta met wat rozemarijn, olijfolie en kaas, edelgist vlokken voor de vegans, heerlijk! Het geeft de zoutachtige smaak van de zee aan je gerecht mee.

Je vind de hertshoornweegbree vaak aan de kust, ook in Nederland. Hij groeit graag op mineraalrijke en zilte grond maar door het hele land kun je hem tegenkomen.

Geschiedenis en gebruik:

Hertshoornweegbree wordt al honderden jaren als groente in cultuur gebracht. Waarschijnlijk werd de plant ook al in de prehistorie verzameld. Net als de andere weegbreesoorten is het al ruim 4.000 jaar in Europa bekend. De jonge bladeren kunnen worden gekookt of rauw in salades worden verwerkt. Bij zeevruchten of vis gerechten en door pasta is het heerlijk. Een combinatie van smalle weegbree en hertshoornweegbree door een pesto en vervolgens, ruim vers voor het opdienen over je maaltijd strooien! De groente bevat vitamine C, β-caroteen, vitamine B1 en voedingsvezels.

Je herkend deze hertshoornweegbree aan het blad, dat op een bepaalde manier vertakt, zoals hieronder. Ze groeien net als alle weegbree in een rozet uit de grond. En bloeien met de kenmerkende kleine onopvallende aren. De zaden zijn ook eetbaar, de bloemknopjes ook, deze laatste kun je roerbakken. 

hertshoornweegbree

Recept: Anti-prik spul

Je neemt smalle weegbree en biologische azijn. Maakt niet uit welke. Je snijd de weegbree in kleine stukjes, doe het in een potje, voor de helft vol, flink aandrukken. Vul het potje met azijn. Laat dit twee weken trekken en schud af en toe even door elkaar. Zorg wel dat het blad steeds onder de azijn staat. Zeef de azijn vervolgens. Doe dit in een klein flesje met spray dop of in een druppel flesje. Breng direct op de muggen beet aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *