Meidoorn voedselbos recept
Meidoornbessen:
Meidoorn, (Haagdoorn),Crataegus MonogynaFamilie: Rosa, Rosaceae
Een prachtige struikachtige boom: die in het voorjaar bloeit met heerlijk geurende bloesem en in het najaar mooie rode besjes (niet gelijkend op de rode bes) draagt. Meidoorn ook wel Haagdoorn genoemd en in veel oude kruidenboeken ook onder die naam te vinden is of onder de Latijnse naam: Crataegus Monogyna, behoort tot de familie van de Rosaceae. Meidoorn is een echte voedselbos boom die het goed doet in een afscheiding of groepje struiken bij elkaar.
Het schijnt dat Meidoorn al meer dan duizenden (10.000) jaren in onze omgeving groeit en wordt gegeten. Er zijn archeologische vondsten gedaan waarbij de zaden van de Meidoorn zijn gevonden. Alles van de Meidoorn is eetbaar en de struik is gelukkig vrij algemeen en zaait zich makkelijk uit in het wild, met dank aan de vogeltjes die de bessen ook lekker vinden. Dus onthoud bij het plukken van de bloesem of de bessen, minimaal 1 op 30 aanhouden, 1 voor jou 30 voor de natuur!
Belangrijkste inhoudsstoffen
- Flavonoïden (met o.a. procyanidines, OPC’s en hyperoside), biogene
- aminen (o.a. acetylcholine), triterpeenzuren, sterolen, fenolzuren,
- pectine, purinen, etherische olie, amygdaline, vitamine C.
De jonge blaadjes in het voorjaar zijn rauw eetbaar in de salade. De bloesem en het blad kunnen vers in de thee je kunt ze ook drogen voor later gebruik. Je kunt van de bloesem olie trekken, in de kruidengeneeskunde maakt men er een tinctuur van, deze tinctuur is goed voor de bloedsomloop, bloedvaten, in het algemeen. Meidoorn is goed voor het hart en de doorstroming van bloed! Wordt gebruikt bij nerveuze hartklachten. Gespannenheid, stress en overspannenheid.
***Waarschuwing: meidoorn bevat hartglycosiden deze werken hartversterkend, maar kunnen ook de werking van hartmedicatie versterken. In dat geval altijd eerst overleggen met een arts!
De bessen in het najaar moet je eerst even proeven, als ze licht zoet en een heel klein beetje zurig smaken zijn ze goed om te plukken. Je kunt ze verwerken in gelei, jam of compote, meekoken en de pitjes verwijderen.
Je kunt er ook een soort ketchup van maken eentje met een klein beetje suiker en veel vitamine c!
Meidoornbessen siroop:
Ingrediënten
- meidoornbessen ca. twee handen vol
- sap van twee sinaasappels en 1 citroen
- rozenbottels van rimpelroos of hondsroosje ook ca. 2 kop
- honing
Werkwijze
Meidoornsiroop: pluk op een zonnige herfstnamiddag een paar handjes meidoornbessen en wat rozenbottels. Was de bessen en de rozenbottels en doe ze in een pan met wat water. (Hier kunnen eventueel ook nog wat sleedoornbessen bijgevoegd worden). Kook de bessen op en laat een 20 minuten heel zacht pruttelen. Zeef dan de pulp door een zodanig fijne zeef zodat de zaadjes achter blijven. Deze zaadjes kun je drogen en dan weer malen en verwerken als meel. Doe dan de pulp en het sap van de sinaasappels en citroen terug in een schone pan. Opnieuw heel even aan de kook brengen en voeg dan van het vuur af de honing toe naar smaak.
Giet zo heet mogelijk over in een glazen fles. Luchtdicht afsluiten en enkele keren omdraaien zodat het laatste beetje lucht in de fles gesteriliseerd is. Etiketteer met de datum er bij en bewaar koel en donker.
🌱Wil je ook meer eten uit eigen tuin? Doe dan mee met de cursus VOEDSELBOSTUIN! Je kunt meteen de komende maand aan de slag met je voorbereidingen.
Een gezond bodemleven is erg belangrijk zeker in een voedselbos. De wortel laag is een verborgen wereld, wat oogst je zoal uit deze laag?