Blog

Licor de Hierbas Galicia: een Traditionele Kruidenlikeur

Toen ik in de nazomer voor het eerst over ons landje in Galicië liep kwamen de warme kruiden geuren je tegemoet, aromatische zaden van venkel, bloeiende munt en marjolein, laurier en de warme geur van uitgebloeide wilde peen. Ik wilde er meteen iets mee maken, het werd een maceratie in alcohol om de geur en smaak van de zomer te bewaren, wist ik veel dat ik met mijn kruiden likeur dicht bij een bekend drankje van Galicië kwam.

Licor de Hierbas Galicia is een unieke Spaanse kruidenlikeur die gemaakt wordt met verschillende (wilde) kruiden. De likeur heeft een complex en aromatische karakter, dat verkregen wordt door een mix van de lokale kruiden die in het vruchtbare Galicische landschap groeien.

Geschiedenis:
De geschiedenis van Licor de Hierbas Galicia gaat terug naar de oude kloosters van Galicië, waar monniken traditionele recepten ontwikkelden op basis van de overvloedige lokale kruiden. De kennis van deze kruiden en hun geneeskrachtige werking werd van generatie op generatie doorgegeven. Deze likeur werd oorspronkelijk gebruikt, zoals de meeste kruidenbitter, als medicinale tonic, de mens van vroeger had wel eens wat en het eten was niet altijd even zuiver vandaar dat je na het eten een “licor medicinal” nam. Dit traditionele gebruik groeide uit tot het geliefde digestief ook in de rest van de wereld vind je verschillende kruidenbitter voor dit doel.

Licor de Hierbas Galicia heeft een complex aroma en smaak waarin de frisheid van munt en citroenverbena meteen opvallen maar toch harmonieus samengaan met de meer aardse tonen van tijm en salie. Rozemarijn en kamille voegen subtiele bloemige ondertonen toe, terwijl laurierblad een warme, kruidige diepte biedt. De kleur kan variëren van geel tot oranje.

Tegenwoordig wordt de likeur nog steeds vaak puur gedronken, als digestief maar kan ook worden gedronken met ijs of als smaakmaker in cocktails. Het drankje is nog altijd bekend om zijn vermogen om een maaltijd goed af te sluiten, de spijsvertering te ondersteunen en een gevoel van ontspanning te bevorderen. Bij menig gezelschap komt na de lunch (“La cena”, hoofdmaaltijd van de dag), verschillende kruiden likeurtjes op tafel.

Licor de Hierbas Galicia is dus meer dan alleen een drankje. De combinatie van de eeuwenlang gebruikte kruiden zorgt niet alleen voor een unieke smaak, maar biedt ook gezondheidsvoordelen, iets waar de Spanjaard je graag op wijst.

Wat zit er nu in de Licor de hierbas? Dat was natuurlijk mijn eerste vraag toen ik het drankje leerde kennen maar het schijnt dat de receptuur van deze likeur door de eeuwen heen is veranderd en ook dat elke streek er zijn eigen kruid bij doet wat natuurlijk vrij logisch is want je gebruikt wat er in je tuin of omgeving groeit. De volgende kruiden zitten er meestal wel in!

Verbena (Citroenverbena)
Zorgt voor de frisse limoen smaak. Citroenverbena heeft kalmerende eigenschappen, kan helpen bij het verlichten van stress en angst, en bevordert een goede nachtrust. Het wordt ook gebruikt bij spijsverteringsproblemen.
Tijm
Tijm is rijk aan antioxidanten en heeft antimicrobiële eigenschappen. Het ondersteunt de luchtwegen, helpt infecties bestrijden en bevordert een gezonde spijsvertering.
Rozemarijn
Rozemarijn stimuleert de bloedcirculatie, verbetert het geheugen en de concentratie, en heeft ontstekingsremmende eigenschappen die spierpijn kunnen verlichten.
Salie
Salie heeft antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen, helpt bij keelontsteking en menstruatieklachten, en bevordert het geheugen.
Kamille
Kamille heeft kalmerende en ontspannende eigenschappen, en helpt bij slaapproblemen, angst en spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel en maagkrampen en wordt om die reden vaak na de maaltijd gedronken.
Munt
Munt verfrist en verkwikt, helpt bij spijsverteringsproblemen zoals indigestie en een opgeblazen gevoel, en heeft een verkoelend effect dat hoofdpijn kan verlichten.
Laurierblad
Laurierblad bevordert de spijsvertering, verlicht maagklachten, ondersteunt de leverfunctie, en heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.

Wil je meer weten over kruiden en hun tradities? Doe mee met de jaartraining Kruiden & Wildplukken: Jaartraining Kruiden & Wildplukken – CASA NATURA of je jaarcursus De Groene Herborist DE GROENE HERBORIST – CASA NATURA van Casa Natura!

Komende oktober hebben wij in Galicië een kruiden weekeind, kijk hier voor meer informatie: Kruidenreis Galicie Spanje – CASA NATURA GALICIA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *