AGRITURISMO Blog Voedselbos

Tamme kastanje )( Castaña

Deze maand staan de kastanjes centraal in de online jaartraining ‘Kruiden en Wildplukken’. Hierin vertel ik over de Paardenkastanje (die je niet kunt eten en die ook niet “wilde kastanje” heet!) en de Tamme kastanje die je wel kunt eten en waar je dus verschillende heerlijke recepten mee kunt maken, super gezond zijn ze ook nog, deze mooie vruchten uit het bos!

Want een tamme kastanje is een boom voor in een gemengd bos en zeker in een VOEDSELBOS mag deze boom niet ontbreken. De boom is hier in Galicië een echte inheemse boom dat wil zegen dat deze van nature voorkomt. De boom is ook zeer gewaardeerd door de Galliërs, behalve een mooie boom een boom die goed is voor de grond en omgeving, hout oplevert en heerlijke voedzame vruchten levert. In het najaar worden de traditionele kastanje feesten de “Magosto” overal in Galicië gevierd. Deze feesten houden verband met de overgang naar de herfst en de viering van Samain (Samhain). zie ook deze pagina: Samhain of Samain – CASA NATURA GALICIA

Dit jaar hebben we drie gerechten gemaakt met de kastanjes, een heerlijke chocopasta, we hebben ze ingemaakt in water door eerst te komen en vervolgens te schillen en in potten te doen met een beetje water en zout, deze potten weck je vervolgens 25 minuten op 90 graden. De kastanje soep met pompoen die we maakte was superlekker, ook goed voor in de vriezer of in potten bottelen, wel daarna nog even wecken!

🍁🍀🌰 Al met al is het is veel werk! Dus mocht je volgend jaar zin hebben om deze intensieve periode van oogsten en verwerken mee te maken dan kun je je nu alvast opgeven!  😇

Recept voor Kastanje soep

Ingrediënten:

🌰1 grote ui, fijngesneden 🌰3 teentjes knoflook 🌰400 g pompoen, in blokjes gesneden 🌰250 g gekookte en gepelde tamme kastanjes 🌰750 ml groentebouillon 🌰1 pakje verse kaas of vegan room (ongeveer 100-150 g) 🌰Olijfolie 🌰Klontje boter of kokosolie 🌰 kurkuma, komijn poeder naar smaak, Zout en peper naar smaak (Voor c.a. 1.5 liter soep, verdubbel de hoeveelheden voor meer soep!)

Bereiding:

1. Verhit een beetje olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn, voeg de kruiden en specerijen toe. 2. Voeg de pompoen toe en bak deze een paar minuten mee. 3. Schenk de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Laat het geheel ongeveer 15-20 minuten zachtjes koken, totdat de pompoen gaar is. 4. Voeg de gekookte kastanjes toe en laat nog 10 minuten meekoken.

5. Haal de pan van het vuur en voeg de verse kaas of vegan room en de boter of olie toe. 6. Gebruik een staafmixer om de soep te pureren tot een gladde massa. 7. Breng op smaak met zout en peper. Serveer warm, eventueel met knapperig brood.

Gezondheidsvoordelen van tamme kastanjes:

Rijk aan vezels: Kastanjes bevorderen een gezonde spijsvertering en helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Goede bron van vitamine C: Dit versterkt het immuunsysteem en helpt bij de opname van ijzer.

Laag in vet: In tegenstelling tot andere noten bevatten kastanjes weinig vet, wat ze geschikt maakt voor een vetarm dieet.

Kaliumrijk: Dit mineraal helpt bij het reguleren van de bloeddruk en ondersteunt de hartfunctie.

Antioxidanten: Kastanjes bevatten antioxidanten, zoals vitamine C en galluszuur, die helpen bij het bestrijden van ontstekingen en het beschermen van cellen tegen schade.

Complexe koolhydraten: Deze leveren langdurige energie en voorkomen pieken in de bloedsuikerspiegel.

Patty Vegt Tamme kastanje 🌰🌰🌰🌰🌰🌰 @casanaturagalicia

Eén gedachte over “Tamme kastanje )( Castaña

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *